Όχι και τόσο μακριά από την Αθήνα υπάρχει ένα μαγικό σημείο που σε μεταφέρει ξαφνικά και χωρίς να το περιμένεις στην Αίγυπτο και τους αρχαίους Θεούς της. Το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στη Νέα Μάκρη μετά από συστηματική μελέτη και προσπάθειες ανάδειξης από το 2001 άνοιξε στο κοινό αποκαλύπτοντας τα μοναδικά ευρήματά του.


Ο χώρος του ιερού διαμορφώθηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό περίπου στο 160 μ.Χ. Η επιλογή της τοποθεσίας έγινε καθώς ο σπουδαίος ευεργέτης της Αττικής είχε καταγωγή από τον Μαραθώνα.Στα όρια του αρχαιολογικού χώρου περιλαμβάνεται πέραν του ιερού που είναι αφιερωμένο στους Αιγύπτιους Θεούς και το πολυτελές λουτρό που λειτουργούσε μέχρι τον 4ο αιώνα. Παράλληλα εντοπίζεται ελλειψοειδής δεξαμενή.

Το ιερό ήταν χτισμένο πάνω σε μία τεχνητή νησίδα και ήταν αφιερωμένο στο Θεό Σάραπι που αποτελούσε εξελληνισμένη μορφή του Θεού Όσιρι. Στο ιερό τελούντο οι εορτασμοί προς τιμήν του Σάραπι και της Ίσιδας ενώ λατρευόταν και ο γιος τους Ώρος.

Με βάση επιγραφικές μαρτυρίες ήδη από το 333 π.Χ. ιδρύονται στον Ελλαδικό χώρο ιερά για Αιγύπτιους Θεούς όπως για παράδειγμα της Ίσιδας στο λιμάνι του Πειραιά μάλλον από έμπορους ή Αιγύπτιους που διέμεναν στην περιοχή.

Τα κινητά ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαραθώνα και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ενώ στον χώρο δεσπόζουν αντίγραφα από μαρμάρινα γλυπτά που βρέθηκαν.

 

 

 

Pin It on Pinterest