Η πόλη του Αντουάν ντε ΣαιντΕξυπερύ

 

Η Λιόν είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας. Συγκεκριμένα η τρίτη μεγαλύτερη πόλη μετά από το Παρίσι και τη Μασσαλία. Βρίσκεται στην όμορφη περιοχή της Ωβέρνης-Ρον Αλπ. Η μητροπολιτική της περιοχή έχει πληθυσμό πάνω από δύο εκατομμύρια. Είναι μία σημαντική πόλη όχι μόνο λόγω της γεωστρατιγικής της σημασίας, καθώς είναι πολύ κοντά στα σύνορα με περιοχές της Ελβετίας, αλλά και λόγω της πλούσιας ιστορίας της που ανάγεται στη Ρωμαϊκή εποχή. Τότε ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αξιωματικό Λούκιο με την ονομασία Λούγδουνο. Θα ανακηρυχθεί μία εκ των τριών πρωτευουσών της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

 

Το υγρό στοιχείο δίνει την αίσθηση μιας μαγικής μικρογραφίας του Παρισιού. Βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Σον και Ροδανού και ανάμεσά τους βρίσκεται το όμορφο κέντρο της πόλης με τα θαυμάσια κλασικά χτίριά της. Από το νέο μουσείο στην περιοχή Confluence μέχρι την πλατεία Bellecour από όπου ξεκινούν όλες οι μεγάλες πορείες στην πόλη μέχρι και τον εμπορικό δρόμο της République που οδηγεί στο πανέμορφο Δημαρχείο αλλά και την όπερα της Λιόν είναι μια υπέροχη διαδρομή. 

Αξιοθαύμαστη είναι η θέα της πόλης από την πλευρά του Ροδανού όπου δεσπόζει το παλιό νοσοκομείο που πλέον χρησιμοποιείται ως εμπορικό κέντρο και πίσω του αποκαλύπτεται το κέντρο της πόλης αλλά και η Fourviere που τη στεφανώνει. Περπατώντας κάθετα το κέντρο της πόλης φτάνεις προς την άλλη πλευρά του νησιού που δημιουργούν οι δύο ποταμοί και συναντάς τις γέφυρες που περνούν πάνω από τον Σον. 

Περνώντας τον Σον στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η παλιά πόλη. Η Vieux Lyon όπως την αποκαλούν με τα υπέροχα δρομάκια και τα μικρά χτίρια που σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Ο καθεδρικός του Saint Jean και τα περίφημα εστιατόρια – bouchon που σερβίρουν τις σπεσιαλιτέ της πόλης αποτελούν κομβικά σημεία για κάθε επισκέπτη. Στο ψηλότερο σημείο της πόλης δεσπόζει ο ναός της παναγίας Fourviere. Ένας υπέροχος ναός που θυμίζει “Άρχοντα των δακτυλιδιών” και την Μίνας Τίριθ. Η θέα από τον λόφο κόβει την ανάσα καθώς απλώνεται μπροστά στα μάτια σου η όμορφη μεγαλούπολη. Πάνω στον λόφο βρίσκεται και το ρωμαικό θέατρο.

Η πόλη έχει πλούσιο καλλιτεχνικό χαρακτήρα και λόγω της ιστορίας της καθώς τα αδέλφια Λυμιέρ, δύο μηχανικοί και επιχειρηματίες, θεωρούνται οι πατέρες του κινηματογράφου. Επιπλέον ο συγγραφέας ενός από των πιο σπουδαίων φιλοσοφικών παραμυθιών γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λιόν Δεν είναι άλλος από τον Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ που μας χάρισε τον Μικρό Πρίγκιπα. Ακόμα η Λιόν είναι γνωστή για την ευφάνταστη γιορτή των φώτων την Fête des Lumières, ένα φαντασμαγορικό φεστιβάλ όπου μετατρέπει το κέντρο της πόλης σε σινεμά αφού κάθε χτίριο λέει και μια διαφορετική ιστορία μέσα από τον τρόπο που γίνονται προβολές πάνω του. Θέατρα, μουσικές σκηνές, μουσεία και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της πόλης.

Η Λιόν είναι μια πανέμορφη πόλη που συνδυάζει το καλό φαγητό, τις τέχνες και τον κλασικό γαλλικό χαρακτήρα των μεγάλων πόλεων. Θα σας πρότεινα ανεπιφύλαχτα να την επισκεφτείτε.

 

Pin It on Pinterest